Открито небе
сн. БГНЕС

Руският парламент прие закон, с който се денонсира договорът „Открито небе“

Държавната дума единодушно прие днес внесения от президента на Русия Владимир Путин законопроект, с който се денонсира договорът „Открито небе“ (ДОН), предаде ТАСС, цитиран от БТА.

Според обяснителните материали причина за денонсирането на ДОН е решението на САЩ да се оттеглят от този многостранен договор, който дава право на участниците да извършват полети над териториите на други страни членки, за да следят военната им дейност. Документът посочва съгласуваните квоти за наблюдателните мисии, регламентира полетите, определя механизма за контрол по спазването на договора, съдържа изисквания към използваните самолети и ограничения, засягащи параметрите на апаратурата за наблюдение.

На 15 януари руското външно министерство заяви, че започват вътрешнодържавни процедури за излизане на страната от ДОН, като се мотивира с липса на напредък в отстраняването на пречките за по-нататъшно действие на договора в новите условия, след като Вашингтон го напусна през ноември 2020 г. През април Държавният департамент на САЩ заяви, че американските власти още не са взели решение да върнат страната в ДОН. Преди това Вашингтон няколко години обвиняваше Москва, че изпълнява договора избирателно и нарушава редица негови положения. Русия също предявяваше на САЩ претенции, засягащи прилагането на документа.

- реклама -