Руският атомен самолетоносач „Адмирал Кузнецов“ достигна Сирия

Руският атомен самолетоносач „Адмирал Кузнецов“ достигна бреговете на Сирия. Корабите от групата му вече са в източната част на Средиземно море, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Самолетоносачът трябва да засили руското военно присъствие в Сирия

Корабите вече изпълняват задачите си край брега на страната, обяви днес капитан Сергей Артамонов пред руската държавна телевизия Россия 1.

Военните самолети изпълняват полети почти ежедневно, като отработват маневри на сътрудничество с властите на най-близкото сирийско пристанище.

Русия обяви през октомври, че праща единствения си ядрен самолетоносач с неговия ескорт към Сирия, със самолети и хеликоптери на борда му. Разполагането на самолетоносача, както и на кораби за борба с подводници и на ядрения крайцер „Пьотр Велики“ ще позволи на Русия да отговори на напълно нови форми на съвременна заплаха като международния тероризъм и пиратството, обясни тогава руската армия.

„Адмирал Кузнецов“ обикновено се намира в базата в Североморск в Баренцово море

На борда му има изтребители Су-33, МиГ-29КР, МиГ-29-КУБР и хеликоптери Ка-52К.

Русия от една година нанася удари в подкрепа на силите на Башар Асад в Сирия. Москва има военновъздушна база в Хмеймим в алауитския бастион на Асад близо до Латакия, откъдето излитат самолетите, извършващи тези въздушни удари. Русия има и военни и пристанищни инсталации в Тартуз.

- реклама -