хеликоптер

Руски военен хеликоптер свален в Сирия

Руски военен хеликоптер с петима души на борда беше свален над сирийската провинция Идлиб, съобщиха от министерството на отбраната на Москва.

На борда са били общо петима – трима души екипаж и двама офицери.

Всички те се смятат за загинали, съобщи говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков пред журналисти.

Говорителят на Кремъл посочи, че мъжете в хеликоптера са загинали, докато са се опитвали да спасят хората на земята.

„Доколкото знаем от информацията, предоставена от Министерството на отбраната, хората в хеликоптера са загинали. Те са починали геройски, опитвайки се да отдалечат летателния апарат, за да намалят броя на жертвите на земята“, каза Песков.

Предполага се, че машината е обстрелвана от бунтовниците.

„Руски военен транспортен хеликоптер Ми-8 беше свален от земята, след като достави хуманитарна помощ в Алепо“, съобщиха от министерството в изявление.

От 28 юли Москва и Дамаск провеждат хуманитарна операция в Алепо. В рамките й бяха отворени четири коридора за влизане към града. Така се извършват доставки на храни, лекарства и други продукти от първа необходимост.

Тялото на пилота е било поругано

Групировката „Джеиш ал Фатех“ е отговорна за свалянето на руския хеликопетр в Сирия, твръди изданието AhlulBayt, цитирано от Фокус.

„Пилотът на руския хеликоптер Ми-8 е бил свален от ПВО, след като е доставял хуманитарна помощ в Алепо“, пише в заявление на сирийското министерство на правосъдието.

Според снимковия материал, разпространен от бунтовниците от „Джеиш ал Фатех“, пилотът е бил убит по време на самата катастрофа. При откриването на тялото му бунтовниците са го поругали, влачейки го по земята.

- реклама -