9 жертви при руска атака по Лвов, US журналист застрелян край Киев

Руски въздушен десант удари и западноукраинския град Лвов, като при атаката има 9 жертви. Мишена е била военна база близо до града. Ранени са 57 души. Това съобщиха военното управление в Лвовска област и кметът на града Андрий Садови, цитирани от световните агенции.

В поразената при удара база в Яворов, която се намира близо до полската граница, работят чуждестранни военни инструктори, каза украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от Ройтерс. Не е ясно дали някой от тях е бил на мястото по време на атаката.

„Русия атакува Международния център за поддържане на мира и сигурността близо до Лвов. Там работят чуждестранни инструктори. Информацията за жертвите се изяснява“, посочи Резников в пост в интернет.

Руските военни са застреляли

американския журналист и документалист Брент Рено.

51-годишният Рено е намерил смъртта си в градчето Ирпен, близо до Киев, потвърди междувременно началникът на полицията в киевския регион Андрей Небитов.

Той пусна в „Туитър“ снимка на загиналия журналист и написа: „Окупаторите цинично убиват журналистите от международните медии, които опитват да покажат истината за безчинствата на руските войски в Украйна. Днес в Ирпен разстреляха 51-годишния кореспондент на световноизвестната медия „Ню Йорк Таймс“. Още един журналист е ранен и се правят опити да бъде изведен от бойната зона“.

Ден 18: Атака с фосфорно оръжие и обсада на Киев

Днешният ден 18 от инвазията на Русия в Украйна доведе до атака с фосфорно оръжие и обсада на Киев. В Попасна, Луганска област, руските военни използваха фосфорни боеприпаси. През нощта в Киев бе обявена въздушна тревога, предаде агенция „Укринформ“ с позоваване на Киевската градска администрация, а руските военни бомбардираха историческата Светогорска лавра, има пострадали хора, съобщи агенция „Укринформ“.

В Попасна, Луганска област, руските военни използваха фосфорни боеприпаси, заяви първият заместник-началник на патрулната полиция на Украйна Олексий Билошицки, цитиран от „Униан“. Той напомни, че

фосфорните боеприпаси

водят до съкрушителни и разрушителни последствия.

„Става дума за това, което фашистите наричаха „Brennende Zwiebel“. Това е, което рашистите сега пускат над нашите градове. Невероятни страдания и пожари.“ – подчерта Белошицки. По-рано шефът на Луганската военно-гражданска администрация Сергей Гайдай разказа,

че се водят боеве

 в покрайнините на Лисичанск, Северодонецк и Рубежний, постоянно обстрелват Попасна и Горска громада.

- реклама -