допинг
Александър Крушелницки

Бронзов медалист в кърлинга беше хванат с мелдоний на Олимпиадата

Руският състезател по кърлинг Александър Крушелницки е дал положителна допинг пробва в ПьонгЧанг, съобщава Ройтерс. Във вторник Крушелницки спечели бронзов медал при смесените двойки, където си партнира със съпругата си Анастасия Бризгалова.

По-рано днес говорителят на олимпийската делегация на Русия Константин Виборнов потвърди, че има случай на нарушаване на антидопинговите правила, но отказа да разкрие името на спортиста и в кой спорт се състезава, докато не бъде отворена Б-пробата, което ще стане в следващите 24 часа.

От руската делегация все още не са потвърдили, че Крушелницки е хванатият с мелдоний спортист, но своето разочарование изрази капитанът на кърлинг отбора на Норвегия Томас Улсруд.

Крушелницки и Бризгалова победиха именно норвежката двойка в мача за бронзовия медал.

„Надявам се това да не е вярно, в името на нашия спорт. Ако е вярно, това е много жалко за норвежката двойка, която работи много здраво и в крайна сметка завърши на четвърта позиция. Тео дори вече не са тук, прибраха се в Норвегия“, коментира Улсруд.

Ако Б-пробата потвърди нарушението, Крушелницки и съпругата му ще загубят бронзовия си медал.

Веществото мелдоний влезе в забранения списък в началото на 2016 г.

Заради системните нарушения на антидопинговите регулации МОК забрани на Русия да участва на Олимпиадата в ПьонгЧанг, но все пак разреши на руските спортисти да се състезават под неутрален флаг.

Общо 168 руснаци участват на Игрите, като до момента те са спечелили три сребърни и осем бронзови медала.

- реклама -