Южен поток

Руски сенатор: Отказът на България от „Южен поток“ беше много груба грешка

Руският сенатор Алексей Пушков заяви, че отказът на България през 2014 г. от „Южен поток“ е бил грешка, съобщи РИА Новости.

Снимка: Туитър
„Отказът на България от „Южен поток“ беше много груба грешка. Турция веднага се възползва от шанса си, а Федерална република Германия строи „Северен поток-2″. Добър урок за София“, написа Пушков в Туитър.


Агенцията припомня, че президентът Румен Радев, който е на посещение в Русия, в интервю за вестник „Комерсант“ казва, че България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море и че такъв проект може да бъде наречен „Български поток“, предава БТА.

РИА Новости цитира по този повод и мнението на политолога Александър Сафонов, според когото на България й е повлиял примерът на Турция, имайки предвид „Турски поток“. Реализацията на руско-турския проект дава възможност да се решава как ще се доставят енергоресурси в Европа, смята политологът. „Ако те минат през България или ако България поне частично получава ресурси през турска територия, това ще е много изгодно за София“, каза Сафонов пред радио „Спутник“.

- реклама -