Руски подизпълнител ще строи част от Балкански поток на наша територия

Регистрираната в Белград руска компания IDC (Infrastructure Development and Construction), която беше главен изпълнител за изграждането на газопровода през Сърбия, също ще бъде подизпълнител на български участък от „Балкански поток“ . IDC ще изгради над 100 километра газопровод от границата със Сърбия през територията на България в качеството си на един от подизпълнителите на строителството на газопровода, пише БГНЕС.

Разрешението за изграждане на газопровода от България до Сърбия е дадено от саудитския консорциум „Аркад”( Arkad).

Порталът Si News припомня, че „Булгартрансгаз” е подписал договор за 1,1 милиарда евро с „Аркад”, който е със седалище в Саудитска Арабия.

Компанията, която има опит при осъществяването на такива мащабни проекти, ще използва машините и част от работниците, с които е построен газопровода през Сърбия. Те ще подготвят терена, ще монтират и заваряват тръбите на тръбопровода, т.е. ще бъде извършена комплексна услуга.

IDC ще изгради тръбопровода от границата със Сърбия до вътрешността на България, използвайки своята техника.

Договорът с изпълнителите вече е подписан и работата трябва да започне през март. Изграждането на трасето през България е разделено между пет подизпълнители, които трябва да завършат построяването на две компресорни станции в България.

- реклама -