Артьом Северюхин, руски пилот

Разследват руски пилот за нацистки поздрав

Международната автомобилна федерация (ФИА) започна разследването срещу 15-годишният руски състезател по картинг Артьом Северюхин. Причината е нацистки поздрав след надпревара в Португалия. Той е заснет по време на награждаването.

Северюхин потупва гърдите си с юмрук, след което изпъва дясната си ръка. От ФИА обявиха, че започват разследване заради „неприемливо поведение“.

Самият руски пилот се състезава под италиански флаг, заради наложените на Русия санкции заради войната в Украйна. Инцидентът с него се случва именно докато звучи италианският химн. .

Отборът на тийнейджъра – Ward – разпространи съобщение, че ще го освободи. „Ward Racing не вижда причина да продължава своето сътрудничество. Срам ни е, защото сме против войната в Украйна. Действията на Северюхин по никакъв начин не представят нашите ценноси. Ward Racing ще прекрати договора му“, обявиха от шведския тим.

Северюхин твърди, че не е бил разбран правилно. „Спечелих кръг от европейския шампионат и бях много щастлив. Аз съм от Русия, благодарих на отбора и на моите близки в Русия. Някои видяха лоши действия в моя жест, но това не е така. Аз съм руснак и подкрепям моята страна“, каза той.

- реклама -