Руски партизани поеха отговорност за атентата срещу Дугина

Неизвестна организация на руски партизани пое отговорност за атентата, при който загина Дария Дугина. Следствието смята, че бомбата, взривила джипа на Дугина, е била заложена заради баща ѝ, но той решил да пътува с различна кола в последния момент.

Организацията, наречена Национална републиканска армия, е извършител на атаката, обяви в Киев бившият депутат от руската Дума Иля Пономарьов. Той обясни, че бил упълномощен от тях да прочете декларация.

„Тази акция, както и много други партизански действия, извършени на територията на Русия през последните месеци, беше извършена от Националната републиканска армия. Обявяваме президента Путин за узурпатор на властта, военнопрестъпник, изменил конституцията, който освен това води братоубийствена война между славянски народи и изпраща руските войници на сигурна и безсмислена смърт“, се казва в документа.

Според Пономарьов партизаните били в готовност да извършат и други акции. Той обясни, че става дума за акции срещу високопоставени представители на администрацията, свързани с Кремъл и членове на силите за сигурност.

„Бедност и ковчези за едни, дворци за други – това е същността на неговата политика. Ние смятаме, че хората, чиито права са отнети, имат основание да се опълчат на тираните. Путин ще бъде свален от власт и унищожен от нас!”, се казва още в текста.

Веднага след взрива, при който загина 29-годишната Дугина, Русия обяви, че зад атентата стои Украйна. Киев обаче отрече обвиненията.

„Ние не сме престъпна държава, каквато е Руската федерация, и още по-малко терористична държава”, каза Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски.

Убийството на Даря Дугина е планирано и носи поръчков характер, твърдят на този етап експерти от Следствения комитет на Русия.

- реклама -