парашутисти

Руски парашутисти за пръв път извършиха групов скок от 10 км. насред Арктика

Военнослужещи от ВВС на Руската федерация, по заповед на министъра на отбраната Сергей Шойгу, за първи път в света извършиха групов парашутен скок в Арктика от височина 10 хиляди метра. Това съобщи заместник-министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров.

„За първи път в световната история проведохме групов скок със специални парашутни системи в арктически условия от височина 10 000 метра, използвайки кислородно оборудване и последващо изпълнение на бойни учебни задачи. Никой не е правил това преди“, каза Евкуров, цитиран от пресслужбата на Министерството на отбраната.

По време на ученията, проведени в Арктика, групата парашутисти скочиха в района на архипелага Франц Йозеф. Групата кацна на остров Александра. Тяхната задача беше да осигурят площадка за кацане за десанта на основните сили, представени от разузнавателни военновъздушни сили, от височина 2 км.

Парашутистите, добави Евкуров, са използвали „парашутната система от ново поколение“. Както бе отбелязано в Министерството на отбраната, в допълнение към новите парашути военните са тествали кислородно оборудване, навигационни устройства, специална екипировка и униформи. Кацането е извършено от военнотранспортни самолети Ил-76.

Скокът е посветен на 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война и 90-годишнината от формирането на ВВС. Въпреки богатия снимков материал към новината, в сайта на министерството на отбраната няма фотографии на самия скок.

Евкуров заяви, че подобни учения ще се провеждат „ежегодно, в различни региони на Арктика, от различен състав участващи и в различни периоди на обучение“. Той обясни, че „летните“ условия отвъд Полярния кръг имат свои собствени характеристики и изискват специални знания и умения от всички категории военнослужещи, тъй като те ще трябва да действат при липса на пътища, изобилие от водоеми и блата и много други фактори.

парашут

При поход към зоната за евакуация също се проведе обучение за оцеляване в Арктика с изграждането на снежни убежища. Тествани са прототипи на машини за поддържане на живота – DT-30PM.

- реклама -