Руски лекар: Преболедувалите COVID-19 да се пазят от ново заразяване

Гражданите, които вече са имали коронавирусна инфекция, трябва да продължат да следват превантивни мерки за предотвратяване на повторно заразяване. Това съобщи главният специалист по инфекциозни заболявания на свободна практика в Министерството на здравеопазването на Руската федерация Елена Малинникова.

„Всички граждани на Русия трябва да осъзнаят, че от всеки от нас зависи разпространението на заболяването. Във всеки конкретен регион има списък на ограничителни мерки, насочени към намаляване на разпространението на вируса. Всички препоръки трябва да бъдат ясно спазвани. Например, използването на маски, когато посещавате магазини, при пътуване с кола или на друго обществено място, където се събират голям брой хора. Профилактиката е необходима дори за тези, които вече са имали това заболяване. Факт е, че антителата се синтезират по време на заболяването, но те не винаги гарантират защита срещу повторна инфекция“, съобщи Малинникова.

Малинникова отбеляза, че родителите трябва да говорят с децата си за опасния вирус. „Децата в училищна възраст трябва да разберат колко сериозна е заплахата, когато не се спазва личната хигиена“, обясни тя.

- реклама -