Typing

Руски хакери атакуваха сайта на прокуратурата, Милева: Ударът идва 24 часа след „Магнитски“

Руски хакери удариха сайта на прокуратурата, Милева: Ударът идва 24 часа след „Магнитски“. Хакерска атака срещу сайта на прокуратурата, като по първоначална информация атаката идва от Русия, заяви Сийка Милева.

Неуспешна хакерска атака на интернет

страницата на прокуратурата е направена в събота, съобщиха от държавното обвинение. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева също потвърди информацията.

„Първоначалната информация сочи, че и в случая се касае за хакерска атака с източник Руската Федерация.

Малко преди 13 часа към сайта на

прокуратурата са регистрирани опити за едновременно влизане, многокротно надвишаващ установения лимит“, заяви Милева.

„Прокуратурата незабавно ще се самосезира и ще възложи извършването на проверка на ДАНС и ГДБОП. Очакваме службите за сигурност да си свършат работата и след приключване на проверките

да докладват материалите в прокуратурата

за преценка има ли достатъчно данни за образуване на досъдебно производство“, гласи още позицията на Милева.

Малко преди 13.00 часа към сайта на държавното обвинение са регистрирани опити за едновременно влизане, многократно надвишаващ установения лимит. След засичането на DDoS атаката, администраторите на сайта са включили допълнителни защити,

които не са позволили блокирането на страницата.

Хакери са откраднали през 2022 г. рекордните 3,8 млрд. долара под формата на криптоактиви. Информация за неуспешната хакерска атака се появи в Телеграм-канал на руски IT-специалисти и хакери.

Преди три месеца сайтът на българската прокуратура

беше отново атакуван, като тогава отговорност за атаката пое руската хакерска група KillNet. Лидерът на групата обяви за персонален враг и главния прокурор Иван Гешев.

Сайтът на прокуратурата в момента е достъпен и функционира нормално.

Прави впечатление, че хакерската атака идва по-малко от 24 часа

след обявяването на новите санкции по глобалния закон “Магнитски”, свързани и със зловредното руско влияние. Това заявява говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Знаете добре, че по отношение на две от санкционираните лица има внесени обвинителни актове. Румен Овчаров е подсъдим, има присъда на две инстанции.

По отношение на Николай Малинов е внесен

обвинителен акт в СГС за шпионаж в полза на Русия“, коментира тя. Първоначалната информация сочи, че и в случая се касае за хакерска атака с източник Руската Федерация.

„В НСлС се води разследване за корупция, в което се събират доказателства за съпричастност и на други две санкционирани лица.

В този смисъл прокуратурата вижда в налагането

на санкциите и подкрепа от нашите евроатлантически партньори в усилията ни да се противопоставяме на зловредното руско влияние срещу Република България и региона“, изтъква още Милева.

Още в понеделник прокуратурата ще изиска

от ГДБОП, ГДНП, ДАНС, НАП, КПКОНПИ, Агенция по вписвания и други държавни органи да предоставят наличната при тях информация по отношение на лицата, включени в списъка “Магнитски”, допълва говорителят на главния прокурор.

- реклама -