Мариета Захариева

Руски фонд може да финансира смесени предприятия с България

Български компании могат да кандидатстват с проекти за финансиране на смесени предприятия в Русия чрез създадения в страната Фонд за развитие на промишлеността.

Това стана ясно от среща на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева с Александър Ермошин, заместник генерален директор на Руската агенция за подкрепа на малкия и средния бизнес.

Той пристигна в София с бизнес делегация.

Бюджетът на фонда възлиза на 200 млрд. рубли.

Осигуряваните средства са при нисък лихвен процент от 6,5%, заяви Ермошин.

„Използването на подобен финансов ресурс е в помощ за бизнеса и насърчаване на взаимоотношенията между двете страни“, подчерта Мариета Захариева.

Тя допълни, че след изпращането на подробна информация от руската страна за възможностите за кандидатстване, тя ще бъде разпространена от ИАНМСП и регионалните представители.

Александър Ермошин представи още една възможност за българския бизнес в Русия. По време на Икономическия форум в Санкт Петербург през 2017 г. се организира специална конференция за малките и средните предприятия от местната агенция.

България може да се включи като партньор и да бъде поставен специален акцент върху нея.

През тази година партньори са били страните от Латинска Америка.

„Идеята е добра и очаквам да се включат широк кръг представители на малкия и среден бизнес от България и Русия“, каза Мариета Захариева.

Тя допълни, че очаква да бъде изпратена официална покана от руската агенция за МСП с цел промотирането на страната ни.

В разговорите участваха и представители на българския бизнес.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев подчерта, че фирмите у нас са силно засегнати от санкциите и са пречка пред разширяването на взаимоотношенията между двете страни.

Руската делегация, която е на посещение в страната, се състои от малки и средни компании от секторите земеделие, храни, дървопреработване, ИТ и други. Предстоят два бизнес форума в Банско и Пловдив.

 

- реклама -