ваксина
сн. БГНЕС

Руската ваксина срещу COVID-19 е снабдила с антитела всички ваксинирани доброволци

Неутрализиращи вируса антитела са налице при всички доброволци, които получили ваксината срещу COVID-19, разработена от Руския национален изследователски център за епидемиология и микробиология „Гамалея“. Това съобщи Денис Логунов, заместник-шеф на института.

Ваксината Gam-COVID-Vac се основава на аденовирус.

Тествана е върху животни и след това е подложен на изпитание с две групи доброволци.

„Параметрите на хуморалния имунитет бяха оценени чрез реакцията на неутрализация на вируса, тоест директна инактивиране на вируса с антитела. Неутрализиращи антитела бяха открити при всички доброволци, имунизирани с нашата ваксина, както замразена, така и течна“, каза Логунов.

сн. БГНЕС

Изследователят отбеляза, че са анализирани и показателите за клетъчно-медииран имунитет, а именно цитотоксични лимфоцити, които отстраняват клетките, заразени с вируса от тялото. Те бяха открити при всички доброволци.

„Сероконверсията е открита при 100 процента от доброволците. Сероконверсията е когато титърът на антителата се увеличава повече от четири пъти в сравнение с първоначалните стойности на човека“, добави Логунов.

Той отбеляза, че изследователите са постигнали много добри резултати по отношение на имуногенността на ваксината.

На 11 август Русия регистрира първата в света ваксина срещу COVID-19, наречена „Спутник V“. Въпреки че някои западни страни са изразили резерви относно ваксината, тъй като тя все още не е преминала необходимата фаза 3 на клиничните изпитвания, руското здравно министерство заяви, че ваксината е доказано способна да изгради имунитет срещу вируса.

- реклама -