томоса, украинска автокефалия, руска православна църква, Вартоломей

Руската църква: Томосът за украинската аавтокефалия е просто лист хартия

Подписването на томоса за разколниците в Украйна окончателно откъсна Вселенската патриаршия от световното православие.

Тома заяви пред ТАСС днес прессекретарят на патриарха на Руската православна църква, свещеник Александър Волков.

„Патриарх Вартоломей окончателно се откъсна от световното православие, тръгвайки по пътя на разкола“, каза той, коментирайки подписания днес от Вартоломей в Истанбул томос за автокефалия на новосъздадената обединена православна църква в Украйна.

Според прессекретаря на руския патриарх Кирил „подписването на томоса е нищожно от канонична гледна точка и е трагично за Вартоломей и неговите поддръжници, подписали днес своята духовна капитулация“.

По същия начин се изрази и председателят на синодалния отдел на Московската патриаршия по взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда.

Томосът е просто лист хартия, резултат от необуздани политически и лични амбиции. Той е подписан в нарушение на каноните и затова няма никаква канонична сила“, писа Легойда в своя блог в месинджъра „Телеграм“.

Той напомни, че приближава един от главните християнски празници, радостта от срещата с който не може да бъде отнета от никакви политически сили. „Както и да се опитват някои украински политици с помощта на истанбулския патриарх да отнемат Рождество Христово (което в Русия и Украйна се отбелязва по стар стил на 7 януари – б.р.) от милионите вярващи в Украйна, то все пак ще настъпи“, отбеляза Легойда.

- реклама -