Руска православна църква Иларион Украйна

Руската православна църква прекратява отношенията с Вселенската патриаршия

Светият синод на Руската православна църква призна за невъзможни отношенията с Константинополската/Вселенската  патриаршия.

По-нататъшното евхаристическо общение с Константинопол е невъзможно.

Това заяви ръководителят на отдел „Външни църковни връзки“ на Руската православна църква митрополит Илиарион след заседания на синода в Минск.

„На днешното заседание на светия синод беше прието решение за пълен разрив в отношенията с Константинополския патриарх“, заяви той.

РПЦ се надява Константинопол да преразгледа решенията си по отношение на Украйна, каза още митрополит Иларион Волоколамски.

„Надяваме се, че здравият разум ще възтържествува, че Константинополската патриаршия ще промени отношението си към съществуващата църковна реалност. Но докато тази промяна не се случи, докато тези незаконни и антиканонични решения остават в сила, няма да общуваме с тази църква“, каза той.

Руската православна църква не признава решението на Константинополската патриаршия да даде автокефалия на украинската църква, съобщи още митрополитът.

„Беше прието решение да се отмени акта на Константинополската патриаршия от 1686 г. за включването на Киевската митрополия в състава на Московската патриаршия и също така бе взето решение за учредяване на Ставропигия на Константинополската патриаршия в Украйна. Всички тези решения са неззаконни и канонически неправилни. РПЦ не приема тези решения и няма да ги следва“, каза Иларион.

Припомняме, преди дни Константинопол призна самостоятелността на украинската църква от Московската автокефалия. Това предизвика гнева на Москва, която утвърждава, че това е нарушение на догма от 16 век.

 

- реклама -