Руската православна църква може да обърне гръб и на Божи гроб

Руската православна църква ще преустанови участието си в богослужения в Храма на Божи гроб, ако Йерусалимският патриарх вземе страната на Вселенската патриаршия в Истанбул и допусне в Йерусалим „филаретовците“, каза пред РИА Новости секретарят на Руската духовна мисия в Йерусалим игумен Никон.

Под „филаретовци“ той очевидно има предвид последователите на украинския патриарх Филарет и на Украинската православна църква (УПЦ), чиято автокефалност предстои да бъде огласена през ноември.

Игумен Никон дал да се разбере, че гръцко-православната Йерусалимска патриаршия, управляваща множество обекти за поклонения в Светата земя, включително и параклиса на Храма на Божи гроб, засега не е реагирала на решението на светия синод на РПЦ за прекратяване на връзките с Константинополската патриаршия.

“Ако Йерусалимската патриаршия взе страната на Константинополската патриаршия и, в резултат на това, позволи на „филаретовци“ на отслужват богослужения на Гроба Господен и в други храмове в Светата земя, то тогава на нас ще ни се наложи да прекратим богослуженията с тях. Фактически това ще бъде продължение на скандала, и предполагам, че ще се наложи тогава да се преустановят отношенията и с Йерусалимската патриаршия, защото в такъв случай те ще застанат на страната на разколниците.“

Отецът обяснил пред РИА Новости, че такава ситуация няма да попречи на последователите на РПЦ да присъстват на церемонията по слизането на Светия огън, която се провежда всяка година в навечерието на Великден в йерусалимския Храм на Гроба годсподен с участието на десетки хиляди вярващи.

Поради решението на Вселенската патриаршия да бъде предоставена автокефалност на УПЦ, която според Москва е неканоническа, синодът на РПЦ обяви прекратяване на евхаристичното общуване с Вселенската патриаршия. Синодът на РПЦ го определи като канонически недействително и видя политика в решението на Вселенската патриаршия по отмяна на акта от 1686 г. за предаване на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия.

Разривът в отношенията засяга цялата канонична територия на РПЦ, включително Украйна и Беларус. Както заявиха от Москва, Вселенската патриаршия е загубила правото да се нарича координиращ център за цялата православна църква.

- реклама -