разкол

Руската православна църква: Константинополската патриаршия е изпаднала в разкол

Руският патриарх Кирил заклейми Вселенската патриаршия като „разколническа“ заради решението да даде независимост на украинската църква, което накара Москва да прекъсне връзките с църквата-майка на православието.

„Константинополската патриаршия се идентифицира с разколническа“, каза ръководителят на Руската православна църква (РПЦ) Патриарх Кирил на конференция в Москва.

„Неканонично, нарушавайки всички правила, тя нахлу в нашата юрисдикция и прощава разкола. Чрез идентифицирането с разколниците тя самата стана разколническа“, добави той.

В понеделник РПЦ заяви, че не признава решението на Вселенската патриаршия да предостави на Украйна правото да създаде независима църква и прекрати връзките си с водещата в православието институция.

Този ход е определян като една от най-сериозните кризи в историята на църквата.

Руският духовен водач защитава решението да се скъсат връзките с Константинопол, казвайки, че повечето православни вярващи подкрепят тази политика.

Той призова духовниците да „изяснят положението в Украйна“ с посещаващи черквите.

„За да бъде подкрепено от хората – и смятам, че абсолютното мнозинство от православните вярващи подкрепят това решение – духовенството също трябва да свърши своята работа“, каза той.

Едва тогава, каза той, позицията на църквата ще бъде „много силна и убедителна“.

„Надявам се, че това ще бъде така, но работата на пасторите за изясняване на ситуацията в Украйна е много важна“, каза патриарх Кирил.

Руски държавни медии съобщиха, че Иларион, епископът, който отговоря за дипломацията на РПЦ, се е срещал с папа Франциск във Ватикана в петък и е разговарял с него при закрити врати за решението на Москва да скъса с Вселенската патриаршия.

Миналата седмица Вселенската патриаршия обезсили собственото си решение от XVII век, по силата на което православната църква в Украйна се присъединява към Москва.

- реклама -