Държавна дума

Руската Държавна дума следи шпионския скандал в България

Ситуацията в България с ареста на председателя на движение „Русофили” Николай Малинов предизвиква безпокойство в Русия. Комитетът на Държавната дума по международни въпроси ще разгледа ситуацията, ще следи за нейното развитие и ще окаже подкрепа по всички възможни направления. Това заяви председателят на комитета Леонид Слуцки, цитиран от РИА Новости.

Припомня се, че в понеделник българските медии са съобщили за задържането на лидера на българското национално движение „Русофили” Николай Малинов по обвинение в шпионаж в полза на Русия. Министър-председателят на България Бойко Борисов призова да не се смесват междудържавните отношения с Русия и шпионския скандал около Малинов.

„Ситуацията в България със задържането на председателя на движение „Русофили” продължава да предизвиква безпокойство”, е написал Слуцки в своя Телеграм канал.

Той смята, че независимо от днешните заявления на българския премиер, не може да се изключи политическа намеса в духа на антируската истерия.

Депутатът подчертава, че комитета по международни въпроси е създал отделно досие за защита правата на сънародниците в чужбина. Според него, в подобен смисъл трябва внимателно да се разгледат случаите на неоправдано преследваните привърженици на развитието на отношенията с Русия.

- реклама -