ваксина COVID-19

Русия завърши клиничните тестове на коронавирусна ваксина, прилагат я първо на медици и учители

Клинични изпитвания на ваксината срещу коронавирусна инфекция, разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология ‚Гамалея“ към Министерството на здравеопазването на Русия, са завършени, подготвят се документи за регистрацията й. Министърът на здравеопазването на Руската федерация Михаил Мурашко съобщи новината публично, цитиран от ТАСС.

Според министъра, медицинските работници и учителите ще бъдат първите, които ще бъдат ваксинирани срещу коронавирусна инфекция с лекарството, разработено от центъра.

„След получаване на разрешение за употреба, ваксината ще започне да се прилага, като все още ще има паралелно наблюдение и то ще започне заедно с ваксинирането“, каза той.

Министерството на здравеопазването на Русия планира да започне по-масова ваксинация срещу коронавируса през октомври, каза Мурашко.

Министърът допълни, че друга ваксина, разработена от Държавния научен център по вирусология и биотехнология „Вектор“ на „Роспотребнадзор“, сега е на етап клинични изпитвания. Освен това Министерството на здравеопазването очаква още две ваксини срещу коронавирус през следващите 1,5 до 2 месеца да кандидатстват за разрешение за провеждане на клинични изпитвания върху доброволци.

- реклама -