Русия забрани „Красавицата и Звяра“ за лица под 16 години

Руският филмов регулатор забрани новият игрален филм на „Дисни“ „Красавицата и Звяра“ да се показва на зрители под 16-годишна възраст, тъй като съдържа сцена с хомосексуален характер.

1488638985-1-1Говорител на руското министерство на културата заяви, че филмът ще излезе с категория 16+. Новината беше потвърдена от руската компания разпространител на лентата WDSSPR.

Първоначално беше разпространена информацията, че филмът ще може да се гледа само от деца, навършили шест години.

Руската премиера на „Красавицата и Звяра“ е на 16 март.

По-рано режисьорът Бил Кондън заяви в интервю, че това ще е първият филм на „Дисни“, в която някой от героите е гей и в който има сцена с хомосексуален характер. Това предизвика дебати в руския парламент, като консервативният руски депутат Виталий Милонов призова културното министерство да преразгледа пускането на „Красавицата и звяра“. Той настоя за специална прожекция на филма в навечерието на премиерата, на която да бъде оценено хомосексуалното присъствие, и да се вземат мерки, които да ограничат излъчването му, ако се намерят „елементи на пропаганда“.

Милонов стана известен като един от главните подстрекатели на забраната на „гей пропагандата“, подписан от президента Владимир Путин през 2013 г. Законът, който предизвика международно осъждане, забранява разпространението на информация, която би заинтересувала лицата под 18-годишна възраст към „нетрадиционните сексуални отношения“.