Крим

Напрежение между Русия и Украйна. Ще има ли война заради Крим?

Напрежението между Русия и Украйна отново се покачва заради Крим. След като вчера Москва заяви, че е осуетила атентати, готвени от местни диверсанти, днес Путин е провел съвещание на Съвета за сигурност в Кремъл.

zaderzhanie_fsb_4На него е решено Русия да затегне сигурността в Крим и по морската граница с Украйна, се казва в съобщение от Кремъл. Украинските медии съобщават, че руски военни с модерна техника се разполагат край полуострова.

Украйна е в бойна готовност

След събитията на полуострова вчера, президентът на Украйна Петро Порошенко разпореди военните подразделения по границите с Крим и Донбас да бъдат приведени в повишена бойна готовност.
Ето какво написа в „Туитър“ самия Порошенко: „Проведох съвещание с ръководството на силовите структури и МВР. Поръчах да бъдат приведени в повишена бойна готовност всички подразделения в районите около Автономна Република Крим и по цялата фронтова линия в Донбас“.

Украинският президент настоява да разговаря по телефона с Владимир Путин. Порошенко ще търси помощ и от лидерите на Германия и Франция, а също и от вицепрезидента на САЩ Джо Байдън и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

В НАТО са притеснени

НАТО е дълбоко загрижен от нарастващото напрежение между Русия и Украйна и следи отблизо развитието на ситуацията, съобщава Houston Chronicle. Източникът на Алианса твърди, че Москва не разполага с доказателства за твърденията си, съгласно които властите в Киев са изпратили саботьори да извършат атаки в Крим.

Construction site of Kerch Strait BridgeРуският президент Владимир Путин обвини Киев, че са организирали вчерашните опити за терористични действия за да провокират нов конфликт, който да доведе до дестабилизация на Крим.

Русия анексира полуoстрова от Украйна през 2014-та година. Toва доведе до налагане на икономически санкции от страна на САЩ и Европа върху търговията с Федерацията.

 

- реклама -