Русия свика извънредна среща на Съвета за сигурност към ООН, заради въздушния удар на САЩ над сирийската армия

Русия свика извънредна среща на Съвета за сигурност към ООН, заради въздушния удар на ръководената от САЩ коалиция над позициите на сирийската армия.

Москва се притеснява, че с ударите ще подкопае споразумението за примирие, което влезе в сила в понеделник.

В резултат на въздушните удари на САЩ край град Дейр ез-Зор загинаха най-малко 62 сирийски военнослужещи.

Руското външно министерство заяви, че САЩ не са предупредили Русия по никакъв начин преди бомбардировката, проведена от два американски F-16 и два А10.

Сирия призова СС на ООН да осъди САЩ

Външното министерство на Сирия призова Съвета за сигурност към ООН да осъди американската агресия и да изиска Вашингтон да уважава суверенитета на страната

Пентагона си призна за ударите

Пентагона заявява, че САЩ са информирали Русия за предстоящ въздушен удар над района, където се е намирала сирийската армия. Бомбардировката е била приключена, след като Русия е информирала САЩ, че вероятно са поставили на прицел сирийската армия, а не „Ислямска държава“.

Според САЩ ударите са били непреднамерени.

МВнР на Русия: Белият дом защитава „Ислямска държава“

„Ако преди имахме подозрения, че „Джабхат ан-Нусра“ е защитавана по този начин, то сега, след днешните въздушни удари над сирийската армия, достигаме до наистина ужасяващото заключение за целия свят: Белият дом защитава „Ислямска държава“, обяви в интервю говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

САЩ отговарят на обвиненията, че подкрепят ИДИЛ

Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър реагира остро на изказването на говорителя на външното министерство на Русия Мария Захарова.
„Официалният представител на Русия, доколкото разбирам, по някакъв начин е достигнала до мисълта, че ние се явяваме съучастници и даже се опитваме да защитим „Ислямска държава“, – заяви Пауър.

„Тази групировка е обезглавявала американски граждани. Ние ръководим коалиция състояща се от 67 страни, чиято цел е унищожаването на тази групировка. „Ислямска държава“ е загубила 40 % от своята територия. Ние се отнасяме сериозно към това, не си играем игри. И на този официален представител, който е предположил нашето съучастие, трябва всъщност да се срамува“, смята американският дипломат.

По време на свиканото по искане на Русия извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН,  Саманта Пауър не присъства на изказването на руския представител в Съвета Виталий Чуркин, който й върна жеста по-късно.

 

- реклама -