Свидетелите на Йехова

Русия спира да финансира Съвета на Европа

Русия информира Съвета на Европа, че ще прекрати участието си в бюджета, което допълнително обтяга отношенията между Москва и най-старата паневропейска институция, чиято основна компетентност са въпросите, свързани с човешките права.

Както съобщи Министерството на външните работи на Русия, ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров в телефонен разговор е информирал генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд, че Русия „няма повече да допринася“ в бюджета на организацията до пълното възстановяване на правата на руската делегация в институцията.

Лавров по-рано осъди „влошаващата се ситуация“ в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и „жестоката кампания на преследване“, на която са изложени членовете на ПАСЕ, които искат нормализиране на отношенията с Русия.

18-те руски депутати на ПАСЕ през април 2014 г. останаха без правото на глас като санкция след анексията на полуостров Крим от Москва. След въвеждането на тази мярка, руските депутати повече не се появиха в ПАСЕ и над три години бойкотират работата там.

- реклама -