Белене

Росатом се очаква да подаде документи в конкурса за АЕЦ „Белене“

Очаква се руската компания „Росатом“, каято е и конструктор на проекта АЕЦ „Белене“ да подаде документи за участие в конкурса. Това научи Флашнюз от свои източници. На 19 август изтича срока за подаване на заявления за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на втората ядрена централа.

По-рано днес енергийните въпроси бяха обсъдени от премиерите Борисов и Медведев.

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с руския премиер Дмитрий Медведев. Двамата разговаряха в рамките на Първия каспийски икономически форум, който се провежда в Туркменистан.

Тема на разговора между Бойко Борисов и Дмитрий Медведев бе възможността за реализация на проекта за атомната централа, но при поставените от българската страна условия, съобщиха от Министерския съвет.

Според премиера Борисов, в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ „Белене” може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона, смята Борисов.

- реклама -