ваксина Спутник, Русия
сн. БГНЕС

Русия се хвали: Нашата ваксина Спутник е с 92% ефективност

Ефективността на ваксината Спутник V срещу новия коронавирус, която е в трета фаза на тестване в Русия, е 92%, съобщи днес Руският фонд за директни инвестиции.

Това означава, че ефективността й е по-висока от тази на „Pfizer“ и „BioNTech“, които преди дни обявиха, че техният препарат за коронавирусна ваксина има „90% ефективност“.

Данните на руснаците се основават на 20 потвърдени случая, наблюдавани в контролната, плацебо група и в групата, получавала ваксината. Ефикасността е доказана въз основа на първите временни анализи на данните 21 дни след като доброволците са я получили.

В третата фаза на изследването са участвали 20 000 до 40 000 доброволци в 29 лечебни заведения, а в първата и втората фаза са участвали 16 000 души. Не са съобщени непредвидими странични ефекти при ваксинираните лица, а само краткосрочни ефекти – грипоподобен синдром като треска, слабост, умора и главоболие.

сн. БГНЕС

Клинични изпитвания на ваксината Спутник V са извършени и в Беларус, Обединените арабски емирства, Индия и Бразилия.

Русия е първата държава, която регистрира ваксина срещу коронавирус и разпространението й сред групите, които имат най-голяма нужда от нея, ще започне скоро и ще се появи в по-широко приложение малко по-късно.

Ваксината ефективно ще предпази човек от коронавируса в продължение на две години след инжектирането, съобщава ТАСС. Този период на защита се дължи на вирусни вектори – безвредни човешки аденовируси, които принуждават тялото да формира имунен отговор към коронавируса SARS-CoV-2.

Ваксината се приема на две инжекции с интервал от три седмици. Хората на възраст между 18 и 60 години, които нямат алергични реакции към компонентите на ваксината и жени, които не са бременни, могат да получат новата ваксина. Но тези, които страдат от респираторни заболявания, ще трябва да изчакат, докато се възстановят, преди да се подложат на имунизация.

сн. БГНЕС

Ваксината,разработена от Института „Гамалея“ ще се предоставя предимно на медицински работници в ковид-отделения и трябва да стане достъпна за широката общественост едва от 1 януари 2021 г.

Ваксината е регистрирана като Gam-Covid-Vac и ще се разпространява под името „Sputnik B“.

- реклама -