Русия се готви за пик на коронавируса: Путин иска бърза ваксина, обяви дните между майските празници за почивни, но със заплата

Президентът на Русия Владимир Путин възложи на правителството да му представи до 30 април доклад за планираното разработване на ваксини срещу новия коронавирус. Това е точка от списъка с нареждания на държавния глава след среща с представители на лекарската общност в страната, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Министрите трябва да представят план-график за разработване на ваксините, държавна регистрация на тези препарати по ускорена процедура и започване на промишленото им производство, предава БТА.

Руският президент освен това е наредил на кабинета да вземе съобразени с международния опит мерки за лекарствена профилактика на медици и други лица, контактуващи с болни от Ковид-19. Доклад на тази тема трябва да му бъде представен до 15 май.

Руското министерство на здравеопазването трябва междувременно да осигури разработването на клинични препоръки за лечение на коронавируса въз основа на натрупания опит и утвърждаването им от професионални медицински нетърговски организации.

Руският президент Владимир Путин направи трето телевизионно обръщение към руснаците във връзка с разпространението на коронавирусна инфекция, съобщиха медиите.

„В Русия масовото производство на редица лекарства, изисквани при лечението на коронавирусна инфекция, стартира от нулата. Що се отнася до тестовите системи, през март-април нашата индустрия увеличи производството си девет пъти. И ако в началото на март всеки ден се провеждаха 2 500 изследвания за откриване на инфекцията, сега те са около 150 хиляди на ден. Растежът е 60 пъти. И покритието с тестове непрекъснато ще се увеличава „, каза президентът.

Въпреки че Русия успя да забави разпространението на епидемията – ежедневното нарастване на пациентите е сравнително стабилизирано – ситуацията остава изключително трудна и пикът все още не е преминал, подчерта Путин.

„Сега сме пред нов, може би най-стресиращият етап на борбата срещу епидемията. Рисковете от инфекция отиват към върха, заплахата, смъртната опасност от вируса, остава. Да се говори за отмяна на ограничменията поради коронавируса не бива. Дори и когато пикът бъде преодолян, в редица региони ситуацията може да остане напрегната, предстои труден и труден път, „каза той.

За безопасността на гражданите и подкрепата за икономиката държавният глава предложи следните мерки:

-Работните дни между майските празници – 6, 7, 8 – ще бъдат почивни дни със заплата. Така неработните дни ще продължат до 11 май;-

-Ръководителите на субектите на федерацията ще запазят допълнителни правомощия;

-До 5 май правителството, Роспотребнадзор и работната група на Държавния съвет трябва да подготвят препоръки за поетапно излизане – от 12-о число – от режима на ограничения, като се вземе предвид епидемиологичната ситуация;

-Регионите ще имат още седмица до 11-то число, за да подготвят своя план за действие;

-Министерският съвет ще разработи нов пакет от неотложни мерки за подкрепа на икономиката и гражданите, както и „общонационален план за действие за нормализиране на доходите и икономическия растеж“.

„Всички ние ще се нуждаем от максимална самообладание, дисциплина и мобилизация. Трябва да гарантираме, че вълната на епидемията е отшумяла,у най-накрая е тръгнала към спад, което ще ни позволи внимателно да премахнем ограниченията стъпка по стъпка. Колкото по-строго ние, всички граждани на Русия, сега ще спазваме необходимите изисквания, ще следваме правилата за самоизолация и карантина, толкова по-скоро това ще премине “, добави президентът.

- реклама -