Русия се готви да създаде свой чуждестранен легион за антитерористични операции зад граница

Русия се готви да създаде свой чуждестранен легион.

Проектозакон за промени във военната служба в Русия планира въвеждането на краткосрочни договори за извършване на антитерористични операции извън границите на страната.

Според експерти приемането на новите норми ще легализира дейността на структури като Частната военна компания на Вагнер. Става дума за неформална групировка, състояща се от около 2500 бойци, голяма част от които са бивши руски военни.

Поддръжката на Частната военна компания на Вагнер е струвала на държавата и „високопоставени бизнесмени“ между 5,1 и 10,3 млрд. рубли.

Групировката активно използва инфраструктурата на руското министерство на отбраната, а според данни на РБК, също така оръжия и оборудване.

Промените се налагат във връзка „с измененията във военно-политическата обстановка“, гласи внесения в Държавната дума законопроект.

Правителството определя целта на документа като поддръжка на необходимото равнище на окомплектоваността на войскови части от наемници.

Досега първият договор с войници, матроси, сержанти, старшини може да бъде сключен за две или три години по избор, а с офицерския състав за пет години. Договори за кратки срокове – от шест месеца до една година – са предвидени само при извънредни обстоятелства или за участие в „дейности по поддръжката или възстановяването на международния мир и сигурност“.

Новият проектозакон разширява възможностите за военните да сключват краткосрочни договори. Правителството допълва гамата с дейности, свързани с „пресичане международната терористична дейност извън пределите на Русия“ и участие във военноморски операции. Изчезва и рамката от минимум шест месеца за продължителността на договора. С новият закон ще бъде разширено и определението за военнослужещ в Русия.

Новият закон дава право на частни военни да действат в Сирия

Воени експерти свързват появата на новия документ с необходимостта от легализиране дейността на частни военни компании в Сирия. Той ще даде възможност на руските наемници да работят в рамките на закона. Според информации на експерти в Сирия действат наемници от Частната военна компания на Вагнер. С

поред професора от МГИМОЖ Дмитрий Лабин новата правна база ще даде възможност за създаване на нещо от рода на френския чуждестранен легион, чиито служители изпълняват задълженията си срещу получаване на гражданство, парични възнаграждения и други блага.

- реклама -