Венецуела

Русия: САЩ ще купят от държава от Източна Европа зенитни ракетни системи и оръжия, които ще разположат до Венецуела

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров съобщи, че според „постъпваща информация“ САЩ планират в близко време да закупят от страна от Източна Европа преносими зенитни ракетни системи, миномети, огнестрелни оръжия и други видове въоръжения, които да разположи в близост до Венецуела.

По думите му те щели да бъдат пренесени до там „с помощта на авиокомпаниите на абсолютно послушните пред Вашингтон режими в постсъветското пространство“.

Лавров подчерта загрижеността на Русия от подготовката на САЩ за въоръжение на бунтовници, които да дестабилизират ситуацията във Венецуела.

Според него Вашингтон готви провокация на венецуелската граница с цел сваляне на законната власт в латиноамериканската страна

Лавров направи изявлението след срещата му с изпълняващия длъжността вицепрезидент на Венецуела Делси Родригес. Преди началото й той увери, че Москва ще противодейства решително на оказването на натиск и опитите за намеса във вътрешните работи на Венецуела.

Сътрудничим си много тясно и координираме нашите действия на международната сцена. Сега това придобива особено значение в условия, в които Венецуела преживява фронтална атака, безсрамна намеса във вътрешните й работи. Ние ще противодействаме категорично на подобни действия и ще защитаваме идеалите, нормите и принципите, заложени в Устава на ООН“, увери Лавров.

източник: Фокус

- реклама -