Русия със списък на „неприятелите“, България – в него

Правителството на Русия излезе със списък на „неприятелите“ на страната. В него са всички 27 страни от Европейския съюз, включително България, предава „Монитор“. Заповедта на кабинета в Москва с „неприятелските държави“ е изготвена като част от указ на президента Владимир Путин от 5 март „за временна процедура по изпълнение на задължения към определени чуждестранни кредитори“.

Публикуваният от РИА „Новости“ списък на „чужди държави и територии, които извършват неприятелски действия срещу Русия“

включва още 17 страни освен тези в ЕС.

Това са САЩ, Австралия, Великобритания, Исландия, Канада, Лихтенщайн, Монако, Нова Зеландия, Норвегия, Сан Марино. А също Сингапур, Тайван, Украйна, Черна гора, Швейцария, Южна Корея и Япония.

Според документа както правителството, така и руските граждани и компании, които

имат валутни задължения към чуждестранни кредитори

от списъка на неприятелските страни, ще могат да се разплащат по тях в рубли. Това  на практика означава, че кредитори от тези държави няма да получат дължимите средства в договорената валута.

Руското МВнР: Мирът в Европа зависи от взаимоотношенията между Москва и Берлин

По-рано през деня руското външно министерство излезе изненадващо с позиция, насочена към Германия. „Москва се надява, че Берлин ще разбере безсмислието на „горенето на мостове“, тъй като

мирът на континента зависи от

отношенията между двете страни. Това заяви директорът на Третия европейски департамент на руското външно министерство Олег Тяпкин в интервю за РИА Новости.

„Надяваме се, че в крайна сметка здравият разум ще надделее и Берлин ще разбере безсмислието от „горенето на мостове“. Защото „утрешният ден“ със сигурност ще настъпи“, каза Тяпкин.

Според него „при цялата острота на сегашните разногласия, Русия и Германия ще останат съседи в Европа и от състоянието на отношенията между тях ще зависят мирът и просперитетът на континента“.

- реклама -