ракетен комплекс Искандер местене Калининградска област Русия НАТО ЕС

Русия с предупреждение към НАТО – мести ракетен комплекс в Калиниградска област

Москва: „Искандер“ е предупреждение за НАТО, не заплаха за ЕС

Преместването на мобилния ракетен комплекс „Искандер“ в Калининградска област е предупреждение за НАТО, а не заплаха за ЕС. Това заяви в интервю за телевизия „Евронюз“ постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов.

В действителност Русия предупреждава НАТО. Не смятам, че това има отношение с ЕС“, посочи той в отговор на въпрос дали преместването на „Искандер“ под Калининград е пряка военна заплаха за ЕС.

Русия вече е предупреждавала, че ако Алианса установи в съседни на Русия страни ракетни системи, способни да свалят балистични ракети, ще бъдат взети съответни мерки. А именно разполагане на ракети с близък обсег на действие в Калининградска област, напомни Чижов.

Действията на Москва създават напрежние

По-рано днес главнокомандващият на обединените сили на НАТО ген. Салваторе Фарина заяви, че разполагането на ракетни комплекси „Искандер“ в Калининградска област ще бъде отчетено при оперативното планиране на НАТО.

След съобщенията за преместването на „Искандер“ представители на редица държави от Балтийския регион заявиха, че подобни действия от страна на Русия създават напрежение и са неадекватен отговор на това, което прави НАТО.

„Искандер“ е предназначен за унищожаване на обекти като ракетни комплекси, реактивни системи за залпов огън и далекобойна артилерия, командни пунктове, комуникационни центрове и др. Обхватът на модификацията „Искандер-М“ е до 500 км.

- реклама -