Мария Захарова, Сан Франциско САЩ дипломатически мисии консулство затваряне

Русия с остра реакция срещу затварянето на консулството на страната в Сан Франциско

Министерството на външните работи на Русия изрази остър протест срещу новите ограничения в работата на дипломатическите представителства на Федерацията в САЩ.
Това става ясно от изявление на говорителя на ведомството Мария Захарова.
„Изразяваме решителен протест във връзка с действията на Вашингтон, които игнорират международното право, и както е прието в дипломатическата практира, запазваме за себе си възможността за ответни мерки. Това не е наш избор. Натрапват ни го!“, се казва в изявлението, публикувано на страницата на министерството.

Захарова нарича решението на Вашингтон грубо нарушение на международното право. „Тази стъпка представлява грубо нарушаване на международното право, включително задълженията на САЩ по Виенската конвенция. Това надхвърля дори отнемането на имунитети от администрацията на Обама през декември миналата година“.

„С такива отвратителни действия САЩ продължават да затрудняват вече трудната атмосфера на двустранния диалог, подкопавайки възможностите за сътрудничество, включително и в интерес на решаването на належащите международни проблеми“, каза дипломатът.

Според Захарова мерките на Вашингтон представляват заплаха за сигурността на руските граждани.

„Освен посегателството върху скъпа руска държавна собственост, което сме принудени да продадем, след като бъдат блокирани, този път исканията на американските власти създават пряка заплаха за сигурността на руските граждани“, се казва в коментара.

„Американските разузнавателни служби възнамеряват на 2 септември да извършат обиск в Генералното консулство в Сан Франциско, в това число в апартаменти на служители, които живеят там и имат имунитет, както е нормално за тях и техните семейства, включително на малолетни и дори бебета. Става дума за нашествие в консулската служба и дома на дипломатическия персонал, които трябва да бъдат изведени навън, така че да не се пречи на агентите на ФБР“, твърди Захарова.

Държавният департамент на САЩ обяви на 31 август, че Вашингтон иска Москва да затвори до 2 септември генералното консулство в Сан Франциско и още две дипломатически учреждения във Вашингтон и Ню Йорк. Държавен служител обясни по-късно, че става дума за търговски мисии. Според изявлението, САЩ не са искали руската страна да изпрати персонала, нает в тези институции, в родината си. Тези руски специалисти могат да продължат да работят в Съединените щати.

- реклама -