Русия разработва ваксина срещу китайския коронавирус

 

Русия разработва ваксина срещу разпространяващия се в Китай коронавирус, съобщи днес руската служба за защита на правата на потребителите „Роспотребнадзор“, предаде БТА.

„Да, разбира се, разработването на ваксина е в ход. Всеки път, когато имаме мутация (на вируса), започваме незабавно да разработваме ваксина“, каза директорката на „Роспотребнадзор“ Ана Попова. Елена Ежлова, ръководител на управлението за епидемиологичен контрол на „Роспотребнадзор“, добави, че създаването на ваксина е продължителен и сложен процес.

По-рано заместник-министърът на здравеопазването на Русия Сергей Краевой съобщи, че министерството вече е започнало работа по създаване на ваксина срещу коронавируса и преговаря с китайски учени за възможността да получи биологичен материал, за да пристъпи към непосредственото създаване на ваксината.

Според Ежлова „Роспотребнадзор“ вече разполага с базови заготовки за разработване на ваксината. „Имаме базови заготовки, базови платформи. Ще действаме според ситуацията“, уточни тя.

По-рано днес „Роспотребнадзор“ потвърди, че е засилил санитарните и карантинните проверки на всички входни точки на страната заради опасения, свързани с коронавируса от Китай.

 

- реклама -