разби

Русия разби терористична интернет мрежа на „Ислямска държава“

Руското разузнаване разби интернет мрежа, пропагандираща идеите на терористичната групировка „Ислямска държава“ и събираща пари за нея.

Операциите по ликвидирането на мрежата са извършени в Свердловска, Тюменска и Челябинск области. Пресечена е дейността на клетките на интернет мрежата „Рохнамо ба суи давлати ислами“ (в превод от таджикски език означава „пътеводител към ислямската държава“.

Освен пропагандиране на терористичната идеология мрежата е набирала и хора за ИДИЛ в Ирак и Сирия.

При операциите са извършени 27 обиски в трите региона на Русия

Иззети са компютри, мобилни телефони с пропагандистки видеоматериали на терористите, екстремистка литература, банкови карти, а също три пистолета, 4 гранати и материали за изготвяне на експлозиви.

Службата твърди, че „мрежата Рохнамо“ включва общо 100 000 души от Средна Азия и се координира от десетки лица, които се намират в Русия, в страни от Близкия изток и Северна Африка (основно в Сирия, Ирак, Египет).

За контактуването те използват конспиративни връзки и програмни средства за шифроване и анонимност на предаваните данни.

„Ислямска държава” прехвърля базата си в Йемен

 „Ислямска държава”, която постепенно е изтласквана от Сирия, гради нови опорни пунктове в Близкия изток, една от които е в Йемен. Това заяви на пресконференция в Москва йеменският политик Мохамед Тахер.

„След като Русия започна да се сражава против ИДИЛ в Сирия, те си търсят друго място. В резултат на гражданската война в Йемен, в условията на хаос в страната, ИДИЛ и Ал Кайда видяха в Йемен добро място, където да си създават база”, каза Тахер.

- реклама -