Захарова Захарова, оръжия, България Мария Захарова, Москва, атака, Конгрес, САЩ

Русия: Прищина и стоящите зад нея ЕС и САЩ да спрат да провокират сърбите

Руското министерство на външните работи призова Прищина, САЩ и ЕС да спрат провокациите и да зачитат правата на сърбите в Косово, съобщи официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова.

Захарова отбеляза, че решението на т. нар. власти в Прищина да започнат да прилагат неразумни дискриминационни правила за принудителна смяна на лични документи и регистрационни номера на местни сърби от 1 август, е още една стъпка към прогонването на сръбското население от Косово.

„Лидерите на Косово знаят, че сърбите няма да останат безучастни, когато става въпрос за директна атака срещу техните свободи, и те умишлено ескалират, за да предизвикат военен сценарий. Разбира се, обект на атака е и Белград, който Западът иска допълнително да „неутрализира“ с ръцете на косовските албанци“, каза Захарова.

 

Тя добави, че Москва призовава ЕС, САЩ и Прищина да спрат провокациите.

„Подобно развитие е още едно доказателство за провала на посредническата мисия на ЕС“, подчерта Захарова.

„Това е и пример за това какво място е подготвено за Белград в Европейския съюз, предлагайки на Белград де факто да търпи безправието на своите сънародници“, каза представителят на руското външно министерство.

- реклама -