Русия предотврати атентат, планиран за първия учебен ден (ВИДЕО)

Федералната служба за безопасност (ФСБ) на Русия арестува двама души от страни в Централна Азия, подготвяли терористични атаки на 1 септември в Москва и Московска област.

В Русия на тази дата започва учебната година, затова тя е обявена за Ден на знанието. Тази година този ден съвпада с един от главните мюсюлмански празници Курбан-байрам.

РИА Новости https://ria.ru/incidents/20170831/1501477886.html

Единият от задържаните разпространи в интернет свое видеобръщение към членовете на групировката „Ислямска държава“ (ИД), действащи в Русия. В обръщението той даде клетва за вярност на ИД. В неговия телефон бяха открити контакти на лица, които вербуват хора за ИД, както и инструкции за подготовка на терористични актове. Той планирал да нападне хора с хладно оръжие.

Вторият смятал да се самовзриви в тълпа. При обиска у него бе открито самоделно взривно устройтво с голяма мощност, а също компоненти за неговото изготвяне. Той си признал, че възнамерявал да стане терорист смъртник.

В средата на август ФСБ разби терористична група, планирала взривове в транспорта, големите пазари и търговските центрове на столицата. Отделно в края на юли спецслужбите предотвратиха големи терористични актове в Санкт Петербург, подготвяне от седем лица от Централна Азия.

През първата половина на годината властите осуетиха над десетина терористични атаки. Изключение направи терористичният акт на 3 април в метрото на Санкт Петербург, когато от самовзривилия се терористи загинаха 16 души.

- реклама -