Русия отрича за ядрен инцидент след засичането на радиоактивното замърсяване

Руската агенция „Росатом” отрече в страната да е имало ядрени инциденти след съобщенията за замърсяване с радиоактивния изотоп рутений 106 в някои части на Русия.

Най-голямата концентрация на изотопе е зесечена близо до ядреното съоръжение „Маяк” в Южген Урал.

„Не е имало инциденти в ядрената инфраструктура в Русия”, съобщи представител на „Росатом” за АФП.

Природозащитната организация „Грийнпийс” настоява за разследване за евентуално прикриване на злополука, пише британският в. „Гардиън”.

Руската метеорологична служба потвърди за „изключително висока” концентрация на радиоактивния изотоп рутений 106 в края на септември и потвърди също докладите на европейски институции за замърсяване този месец.

„Пробите на радиоактивни аерозоли от станциите за наблюдение Аргаяш и Новогорни съдържат радиоизотоп Ru-106” между 25 септември и 1 октомври” каза „Росгидромет”.

Най-голямата концентрация е регистрирана в Аргаяш – село в Челябински регион в Южен Урал, където има „изключително голямо” замърсяване с Ru-106, надхвърлящ нормата 986 пъти, съобщи „Росгидромет”.

В средата на октомври „Росатом” публикува изявление, цитирано от руски медии, че „в проби от 25 септември до 7 октомври, включително в Южен Урал, не са открити следи от рутений 106, освен в Санкт Петербург”.

В понеделник „Росгидромет” каза, че изотопът е открит в Татарстан и Южна Русия и впоследствие е стигнал „всички европейски държави, като се започне от Италия и се продължи към северна Европа” от 29 септември нататък.

Френският институт посочи, че замърсяването предполага изхвърляне на ядрен материал в Русия или Казахстан през септември.

Той не посочи конкретен източник на замърсяване, но станцията Аргаяш е на около 30 км. от съоръжението „Маяк”, където през 1957 стана една от най-тежките ядрени катастрофи в историята. Днес в „Маяк” се преработва отработено ядрено гориво.

На 9 ноември Френският институт за радиационна защита и ядрена сигурност (IRSN) разпространи доклад, в който се казва, че рутений 106 е бил открит във Франция между 27 септември и 13 октомври.

Френският институт посочва, че източникът на замърсяване вероятно е инцидент някъде между река Волга и планината Урал и добави, че измерената в Европа концентрация не представлява опасност за здравето.

Рутений 106 е продукт на деленето на атомите в реактор и се използва също при някои медицински процедури. Рутений не се среща в природата.

IRSN изтъква, че източник на рутений 106 не може да е ядрен реактор, защото са открити и други радиоактивни елементи. Предположението е, че става дума за изпускане на инсталация, свързана с ядрения горивен цикъл или с производство на радиокативни материали.

- реклама -