ООН Газа пратеници Израел Скрипал случай заседание Великобритания Русия Новичок ГРУ Скрипал

Русия опита да блокира заседанието на Съвета за сигурност на ООН за Венецуела

Преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН за Венецуела, Русия заяви, че ситуацията в страната не представлява заплаха за международния мир и сигурност.

Русия поиска гласуване преди заседанието, за да оспори срещата за Венецуела, посочвайки, че то е „груба злоупотреба с прерогативите“ на съвета.

Девет от петнайсетте членки на Съвета за сигурност обаче гласуваха заседанието да продължи.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя нарече действията на САЩ „безсрамни и агресивни“ и опит за държавен преврат. „Ако нещо представлява заплаха за мира и сигурността, то това са агресивните действия на САЩ и съюзниците им“, допълни той.

Русия предложи алтернативен дневен ред за заседанието на Съвета за сигурност – вмешателство във вътрешните работи на страната.

Първоначалният дневен ред на заседанието бе подкрепен от САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Белгия, Полша, Перу, Кувейт и Доминиканската република. Против него гласуваха Русия, Република Южна Африка, Китай и Екваториална Гвинея, а Индонезия и Кот д’Ивоар се въздържаха.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо посочи дестабилизиращо влияние на кризата в региона. Повече от 3 милиона души са избягали от Венецуела в съседни страни.

„Време е всяка друга държава да избере страна. Без повече отлагане, без повече игри. Или сте със силите на свободата или сте с Мадуро и неговия хаос“, каза Помпейо.

- реклама -