Русия ограничи зоната за полети над Черно море

Русия обяви въвеждането на зона, опасна за гражданската авиация, в района над Черно море и Крим, което става ясно от оперативната информация за промени в правилата за провеждане и осигуряване на полети (NOTAM), съобщи ТАСС.

Руската федерация е издала три NOTAM. Те са валидни до 24 април, с малки разлики. Редица въздушни маршрути в района за полетна информация в района на Симферопол над Черно море бяха напълно блокирани. В същото време полетната зона над полуостров Крим не е блокирана.

Както следва от NOTAM, в някои райони има блокиране на трасетата само над 11 900 м (т.е. над нивото на полетите на гражданската авиация), в други – над 6 100 m, а някъде е от морското равнище.

По-рано във вторник пресслужбата на Черноморския флот (ЧФ) съобщи, че в рамките на контролна проверка на силите на флота през зимния период на обучение са се провеждали учения, в които са участвали над 20 кораба и катери на ЧФ и три ескадрили щурмови самолети на ВВС и ПВО на Южния военен окръг (ЮВО).

По-рано Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) издаде NOTAM, в който препоръчва на американските авиокомпании да летят над определени региони на Русия и Украйна с изключителна предпазливост. Препоръчва се да се полагат специални грижи, когато летите „до, от, в рамките или над“ районите с полетна информация на Киев, Днепър и Симферопол, както и в районите на Москва и Ростов в рамките на 100 морски мили от тях.

И двата документа са издадени във връзка с „възможните рискове за безопасността на полетите, свързани с ескалацията на регионалното напрежение между Руската федерация и Украйна, които потенциално могат да доведат до трансгранични сблъсъци без предизвестие, засилена военна активност и/или конфликт“.

- реклама -