Русия обяви помощника на военното аташе на България за персона нон грата

Русия изгони от страната помощник на военното аташе към посолството на България в Москва. На подполковник Митко Борисов са дадени 72 часа да напусне страната. Това обяви Министерството на външните работи на Русия. Това е ответна мярка за изгонването от България на руския военен аташе.

МВнР на България също потвърдиха новината.

Минути преди това Руското Министерство на външните работи привика българския посланик Атанас Кръстин, съобщава РИА Новости. Причината е изгонването от София на руския военен аташе полк. Василий Сазанович.  В понеделник Кръстин бе в сградата на Смоленски площад, като разговора му със сътрудниците на руското МВнР е бил по-малко от половин час. Българският посланик е отказал всякакъв коментар, съобщават още руските агенции.

На 18 декември главният прокурор и външно изгониха 6-ти пореден руски дипломат за последната година и половина. Този път ставаше дума за военния аташе, който според ДАНС и прокуратурата е шпионирал като е събилал данни за американските военни у нас. Заради това Външно го обявиха за персона нон грата и му дадоха 72 часа да напусне България. Според прокуратурата има достатъчно събрани доказателства за неговата вина, но заради дипломатическия му статут, то няма как да бъде съден.

- реклама -