Навални, дело, клевета

Русия обяви мрежата на Навални за екстремистка

Русия добави политическата мрежа на опозиционния политик Алексей Навални към своята база данни за терористични и екстремистки организации. Мрежата се появи в списък, поддържан от руската служба за финансов мониторинг, след като „Росфинмониторинг“ заяви днес, че е актуализирала списъка.

Мрежата от регионалните офиси на Навални бе разформирована в четвъртък в очакване на хода.

„Официално разпускаме мрежата на Навални“, заяви ключовият помощник на Навални, Леонид Волков, във видео, публикувано в социалните мрежи.

Той обясни, че поддържането на работата на щаба на Навални в сегашния му вид е невъзможно, тъй като той ще бъде окачествен като екстремистки и това ще доведе до наказателно преследване на персонала на щаба и тези, които сътрудничат и помагат. Волков каза, че някои от офисите ще продължат дейността си като независими организации.

По-рано тази седмица прокурорите наредиха на мрежата да прекрати дейността си преди решението и съдът наложи широки забрани на ФБК.

Фондацията стартира през 2011 г. и редовно публикува разследвания за предполагаема корупция сред служители на всички нива на управление, често придружени от видеоклипове в YouTube. Регионалната мрежа е основана по време на президентската кампания на Навални през 2018 г., въпреки че на опозиционната фигура бе забранено да се кандидатира.

Малко след изявлението на Волков, разследващите органи започнаха ново наказателно дело срещу основателя на ФБК, съобщи ТАСС.

Навални е заподозрян по член 239 („Създаване на организация с нестопанска цел, която нарушава правата на гражданите“) от Наказателния кодекс на Руската федерация.

Заподозрени по случая, освен Навални, са и ръководителят на регионалната централа на блогъра Леонид Волков и директорът на ФБК Иван Жданов.

На 27 април Московският градски съд наложи ограничения върху дейността на Фонда за борба с корупцията и Фонда за защита правата на гражданите. Преди това московската прокуратура прекрати дейността на движението на Навални. Според ведомството тези организации са екстремистки, тъй като осъществяват дейността си под егидата на нежелани чужди организации в Русия, а също така се крият зад либерални лозунги, за да променят политическия режим чрез цветни революция.

- реклама -