Русия

Русия не одобрява изненадващите въздушни удари на САЩ в Сирия

САЩ са предупредили Русия няколко минути преди да нанесат въздушните си удари в Сирия, заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от БТА.
Той определи този срок като недостатъчен.

Лавров призова Вашингтон да поднови контактите с Москва за Сирия, за да разясни позицията на новия американски президент Джо Байдън по въпроса.
Вчера, за първи път, откакто Байдън влезе в Белия дом миналия месец, САЩ нанесоха въздушни удари в Източна Сирия по обекти, принадлежащи според Пентагона на подкрепяни от Иран милиции. Операцията бе определена като внимателно обмислен отговор на ракетни нападения по американски цели в Ирак.

При въздушните удари са били убити 22 бойци от проирански въоръжени групировки, предаде ДПА, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Според неправителствената мониторингова организация мишена на атаката са били три камиона с боеприпаси, движещи се от Ирак към сирийската провинция Дейр аз Зур през район близо до граничния пункт Ал Каим.

Убитите са бойци на милициите „Катаиб Хизбула“ и „Хашд аш Шааби“. И двете са иракски проирански групировки.
Медицински източници заявиха пред ДПА, че броят на загиналите е 19. Според тях ранените са 22 и са били върнати от „Хашд аш Шааби“ обратно в Ирак.
Американският президент Джо Байдън е разпоредил атаката „в отговор на неотдавнашните нападения срещу военнослужещите на САЩ и коалицията в Ирак, както и на продължаващите заплахи за тези военнослужещи“, заяви вчера Пентагонът.

източник: БТА

- реклама -