обсег

Русия напусна Договора със САЩ за унищожаване на ракетите със среден и по-малък обсег

Руският президент Владимир Путин подписа закон за прекратяване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег. Официалното съобщение за това е публикувано на страницата за правна информация на президентската администрация.

Да се преустанови действието на Договора между СССР и САЩ за унищожаване на техните ракети със среден и по-малък обсег, подписан във Вашингтон на 8 декември 1987 година”, се казва в документа.

В началото на годината Вашингтон обяви за едностранно излизане от споразумението, обвинявайки Русия в продължително нарушаване на договора, което Москва отхвърли категорично. На 2 февруари Владимир Путин заяви, че ще отговори реципрочно на решението на САЩ да излезе от (ДРСМО) и също ще прекрати участието си в него.

Държавният глава подчерта, че Русия няма да се впуска в скъпа за Москва надпревара във въоръжението. В допълнение Путин добави, че всички предложения „остават на масата и вратите са отворени”, но настояха от тук нататък това да не бъдат инициирани никакви преговори по този въпрос.

- реклама -