Русия може да ползва студенти и затворници за прибиране на реколтата

Министерството на земеделието на Русия смята да привлече студенти от аграрните университети и затворници, за да осигури прибирането на тазгодишната реколта, съобщи ТАСС.

За целия период на сезонна работа ще бъдат необходими допълнително около 23 000 човека, отчитат от министерството. Предвид различните срокове за прибирането на различни култури, работниците ще бъдат привличани последователно и при възникнала необходимост.

В сеитбата и кампанията по прибиране на реколтата могат да участват до 11 000 студенти от различни селскостопански висши училища в страната.

Успоредно с това се обсъжда и възможността да бъдат включени и лица, лишени от свобода, като бъде осигурена надлежната им охрана и изолация.

Предвижда се към работа на полето да бъдат привлечени хора, останали приудително временно без работа заради мерките срещу коронавируса.

В зависимост от развитието на епидемиологичната обстановка, може да се разгледа и възможността за привличане на чуждестранни сезонни работници в селското стопанство.

- реклама -