Бокова

Русия категорично отхвърля опит за подмяна в българската кандидатура за ООН

Москва: Меркел предлага на Путин замяна на българската кандидатура за най-високия пост в ООН, той отказва

Опитите да се повлияе на страните при издигането на техен кандидат за поста генерален секретар на ООН са неприемливи. Информациите в българската преса, че Русия може да подкрепи подобни действия са лъжа.

Това заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова. Тя каза това, отговаряйки на въпрос на ТАСС относно съобщенията в българските медии, че канцлерът Ангела Меркел е уговорила руския президент Владимир Путин да подкрепи като кандидат от България на поста генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева, вместо издигнатия по-рано от София Ирина Бокова.

Мария Захарова
Мария Захарова – говорител на Министерството на външните работи на Руската Федерация

Неотдавна по време на срещата на Г-20 в Ханджоу, германският канцлер се опита да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг страничен кандидат от България, а не за издигнатия официално„, каза Захарова.

Но на госпожа Меркел беше казано ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава е изключително и само суверенно решение на тази страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобно решение са неприемливи„, добави тя.

„Ние видяхме тези публикации в българската преса относно това, че Русия уж е въвлечена в подобни игри за смяната на кандидатите. Това не може да бъде определено по други начин, освен като опит нашата страна да бъде въвличена в някакви задкулисни игри„, подчерта говорителят на руското външно министерствo.

От кабинета на Путин също отхвърлиха рокадата

Съобщенията в българските медии, че Русия уж се е съгласила да подкрепи друг кандидат от България за поста генерален секретар на ООН, а не официално издигнатата Ирина Бокова, не отговарят на истината.

Това заяви пред ТАСС говорителят на руския президент Дмитрий Песков.Русия Бокова Георгиева

„Това не е така“, каза Песков, коментирайки съобщенията, че подобна договорка е била уж повдигната по време на среща на руския президент Владимир Путин с канцлера на Германия Ангела Меркел по време на неотдавна провелата се среща на Г20 в Китай.

Има ли дим без огън?

Вчера се появиха публикации, в които се твърдеше, че във вторник министър-председателят Бойко Борисов ще обяви Кристалина Георгиева за нов кандидат на България за поста генерален секретар на ООН.

Новината дойде само ден след последното четвърто гласуване за нов генерален секретар на ООН. При него Бокова падна с две позииции от трето на пето място със 7 гласа ”насърчавам”, 5 ”не насърчавам” и 3 ”без мнение”.

Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия „Ал-Арабия“ към Обединените нации съобщи пръв в Туитър, че Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират българския еврокомисар за генерален секретар на световната организация. България също ще застане зад тази кандидатура, която се ползва със силна европейска подкрепа.

Бившият външен министър Кристиан Вигенин коментира за БТВ, че е неприемливо да има втора българска кандидатура с партиен привкус. Според него трябва да се впрегнат всички усилия зад вече съществуващата. „Вървим към тежък провал, ако това не са спекулации и Кристалина Георгиева се окаже втора българска кандидатура„, посочи той.

Министерският съвет не потвърди официално информацията. Вътрешният министър Румяна Бъчварова потвърди, че във вторник ще има заседание на министерския съвет заради визитата на унгарския премиер Виктор Орбан. До момента точка с подобно предложение в дневния ред на заседанието няма. Все пак до понеделник вечерта има време да бъде то да бъде внесено.

Румяна Бъчварова поясни, че решението по темата е на премиера Борисов.

Позицията на Ирина Бокова

В официалната страница на Бокова във фейсбук Support Irina Bokova беше публикувано съобщение. В него се твърди, че тези слухове влияят негативно върху гласуването на Съвета за сигурност за ООН, защото говорят за непоследователност и липса на държавническа позиция. Отделен е въпросът колко нелепо звучи да се говори, че Кристалина Георгиева може да бъде кандидат на ЕНП за генерален секретар на ООН. За генерален секретар не номинират партии, а държави„, гласи поста.

Ирина Бокова Фейсбук позиция

 

 

 

 

 

Само преди няколко дни в медиите бяха разпространени опорни точки за очернянето на Ирина Бокова, които уж бяха разпространени от кабинета на Кристалина Георгиева. Еврокомисарят категорично отрече да има нещо общо с документа.

И все пак… Има ли дим без огън? Ще разберем скоро.

- реклама -