Байдън
сн. БГНЕС

Русия извика посланика си в САЩ след коментарите на Байдън за Путин

След критичните коментари на американския президент Байдън към Путин, Русия повика своя посланик в Москва „за консултации“, информира „А Нюз“.

Русия извика посланика си от САЩ в Москва за консултации относно бъдещето на връзките между САЩ и Русия, след като президентът Джо Байдън заяви, че Владимир Путин ще „плати цена“ за предполагаема намеса в изборите.

Байдън отправи своите коментари, след като доклад на американското разузнаване подкрепи дългогодишни твърдения, че Путин стои зад намесата на Москва в изборите в САЩ, обвинение, което Русия нарече неоснователно.

В изявлението на руското външно министерство се казва, че е повикало своя посланик Анатолий Антонов обратно в Москва, за да обсъди бъдещето на отношенията на Русия със САЩ.

Този ход е предназначен да гарантира, че двустранните връзки няма да се влошат непоправимо, се казва в съобщението.

По-рано днес президентът Джо Байдън заяви, че е съгласен с оценката, че руският му колега Владимир Путин е „убиец“.

В интервю за ABC News, излъчено днес, Байдън каза, че Путин ще „плати цена“ за опита да подкопае кандидатурата му на изборите в САЩ 2020, както се твърди в нов доклад на американското разузнаване.

Запитан дали смята, че Путин, който е обвинен, че е безмилостен с опонентите си, е „убиец“, Байдън отговори: „Да, смятам“.

Както подчерта Захарова, цитирана от ТАСС, Русия е заинтересована да предотврати необратима деградация на отношенията със САЩ, които през последните години стигнаха до задънена улица по вина на Вашингтон.

„За нас главното е да определим какви могат да бъдат пътищата за коригиране на руско-американските връзки, които се намират в тежко състояние, причинено през последните години от Вашингтон, и са по същество в задънена улица. Ние сме заинтересовани да предотвратим необратимата им деградация, ако американците осъзнават свързаните с това рискове“, каза тя.

Както прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви пред репортери днес, Кремъл счита за неоснователни и необосновани твърденията, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ през 2020 г. Както отбеляза говорителят на Кремъл, „може само за пореден път да се изрази съжаление, че подобни материали – далеч от високото качество – се използват преди всичко като оправдание за поставяне на дневен ред на въпроса за следващи, нови санкции“ срещу Русия.

- реклама -