сн. БГНЕС

Русия изтегля войски от границата с Украйна

След седмици на напрежение заради натрупването на руски войски в близост до украинската граница, руският министър на отбраната Сергей Шойгу е разпоредил редица части в района да се върнат в техните бази, предаде Би Би Си.

ЕС изчисли, че повече от 100 000 руски войници са дислоцирани близо до границата, както и в Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г.

Говорейки в Крим, Шойгу каза, че частите, които са на учения, ще се върнат в базата.

Целите на „бързите проверки“ бяха постигнати, добави той.

„Войските демонстрираха способността си да осигурят надеждна отбрана за страната“, каза той и добави, че е инструктирал командирите на части от 58-ма и 41-ва армия, както и няколко въздушно-десантни дивизии да започнат да се връщат в своите „постоянни бази“ в петък и да завърши операцията до 1 май.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски използва струпването на руски войски, за да постави въпроса пред европейските лидери миналата седмица. От тогава отправя предизвикателства към руския президент Владимир Путин и настоява да се срещне със стопанина на Кремъл. Дори отправи покана двамата с Путин да се видят в зоната на конфликта между проруските сепаратисти и украинската армия.

Лидерите на НАТО също биха тревога и свикаха среща на върха през юни, в която Русия ще бъде на първо място в дневния ред.

Въпреки че Русия се отказа от натрупването като тренировъчни учения в отговор на „заплашителни“ действия от страна на НАТО, също така се твърди, че планира да отцепи зони на Черно море на чуждестранни кораби, което ще бъде в минус за Украйна, тъй като ще засегне нейните пристанища.

Докато напрежението между Русия и Запада ескалира, президентът на САЩ Джо Байдън се свърза с Путин миналата седмица, предлагайки среща на върха в трета държава.

В обръщение към парламента в сряда Путин предупреди Запада да не пресича „червената линия”

- реклама -