Русия излиза от договора „Открито небе“ до края на май

Русия ще се оттегли от Договора „Открито небе“ (ДОН) до края на май, като същевременно запази сегашното статукво, заяви ръководителят на руската делегация на преговорите във Виена за военна сигурност и контрол на оръжията Константин Гаврилов.

„Законопроектът за оттеглянето от ДОН ще бъде внесен от правителството до броени дни“, каза Гаврилов, цитиран от „Дойче Веле“.

Той изрази принципната си готовност да се занимае с проблемите на Договора, като подчерта обаче, че „практическата дискусия ще стане възможна само след като САЩ ясно и недвусмислено съобщят своето решение за връщане към него.“

Съединените щати обявиха оттеглянето си от ДОН през ноември 2020 г., обвинявайки Русия в нарушаването му. Москва отхвърли претенциите на Вашингтон и прехвърли цялата отговорност за разпадането на договора на САЩ. Договорът „Открито небе“ е подписан през 1992 г. с цел изграждане на доверие. Той позволява на участващите държави да летят над териториите на други въз основа на само краткосрочно уведомление за наблюдение на военните дейности. В момента 34 държави са членове на ДОН.

- реклама -