Сирия

Сирия остава далеч от мира, Русия поиска примирието да се удължи

Русия призова за удължаване на примирието в Сирия с още 72 часа. Споразумението за прекратяване на огъня изтича тази вечер.

„Готови сме да удължим спирането на военните действия за още 72 часа”, каза на пресконференция руския военен Виктор Познихир.

Той добави, че Москва очаква от Вашингтон да изпълнява своята част от споразумението.

По всичко обаче личи, че постигането на мир в страната е много далеч.

Примирието не се спазва

Сирия

По-рано от руското министерство на отбраната заявиха, че само те и сирийския режим изпълняват постигнатото между Москва и Вашингтон примирие. To влезе в сила в полунощ в неделя срещу понеделник.

По думите им, „американската страна, както и преди, не предприема мерки по съблюдаване на режима на прекратяване на огъня от страна на подконтролните й отряди на опозицията“.

Според генщаба на Русия, само за последното денонощие сирийската опозиция го е нарушила 39 пъти, а общо от началото на спирането на огъня са отчетени 144 нарушения.

САЩ започнаха да разполагат свои части

В отговор на критиките, САЩ запонаха тази вечер да разполагат свои войници от силите за специалните операции в Сирия, съобщиха от Пентагона.

Те ще се сражават срещу „Ислямска държава” като подкрепят турските военни и „надеждни” сирийски бунтовници.

„В отговор на турско искане, беше одобрено американски сили за специални операции да са на терен заедно с турските сили и сирийски бунтовници, които продължават да прочистват територията от ИД”, каза говорителят на американското военно ведомство Ейдриън Ранкин-Галоуей

- реклама -