Турски поток

Русия и Турция подписаха споразумението за Турски поток

Русия и Турция сключиха междуправителствено споразумение за „Турски поток“, предаде TACC. Документът беше подписан от енергийните министри на двете страни по време на визитата на Владимир Путин в Истанбул, където се провежда голям енергиен форум.

Пред погледите на Путин и Ердоган

По-рано председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер подчерта, че „споразумението предвижда строителство на две нишки от магистралния тръбопровод по дъното на Черно море“. Те трябва да бъдат завършени към декември 2019 г.

Преди дни стана ясно, че руската страна има намерение да ползва изградените вече тръби, които бяха предвидени за проваления газопровод „Южен поток“ между Русия и България.

Руският газ ще заобикаля Украйна и България

С реализацията на „Турски поток“, Русия реално ще започне да пренася газ за Европа именно от там, оставяйки на втори план газопровода „Северен поток“, който минава през Украйна. Отношенията между двете държави обаче са крайно обтегнати през последните години, особено след анексирането на Крим.

Газопроводът ще стига по дъното на Черно море до европейската част на Турция и от там до границата с Гърция. Дължината на морската част от проекта е около 910 км, сухопътната част по турска територия – 180 км.

Цената на „Турски поток“ е около 11,5 милиарда евро.

Освен, че ще загърби Украйна като транзитна държава, Москва най-вероятно ще се откаже от така наречения западен маршрут за доставка на „синьо гориво“ за Турция, който освен през Украйна минава и през България, от което страната ни ще понесе загуби за стотици милиони ежегодно.

- реклама -